Ai văzut la prieteni, în parc, pe stradă câtă bucurie aduc în viața unui om și simți că a venit momentul și pentru tine să adopți un animăluț?
Îți sunt dragi, fie că vorbim de o pisică, un cățel, un hamster sau orice alt animal de companie dar te-ai gândit serios la ce presupune o astfel de decizie?
Adopția unui animal de companie implică multe responsabilități
Înainte de toate aspectele de care să te ocupi și la care să te gândești, primul lucru este să adopți un animal de companie și să nu îl cumperi. Adăposturile publice sunt pline de căței (chiar și de rasă dacă preferi asta) care așteaptă o familie dar mulți nu se vor bucura niciodată de una. Pe lângă adăposturile publice sunt numeroase asociații de protecția animalelor care, de asemenea, oferă atât pisici cât și câini sau chiar alte animale de companie pentru adopție. Chiar și cu o simplă căutare pe rețele de socializare poți găsi anunțuri de adopție de la oameni buni care au găsit sau salvat acele suflete.
Așadar, atunci când ești pregătit de un animal de companie în viața ta, adoptă și nu cumpăra!
Ce aspecte trebuie să ai în vedere când adopți un animal?
Acum că știi ce animal de companie îți dorești, de unde îl vei adopta trebuie doar să te gândești bine la următoarele aspecte:
– De ce dorești acest animal de companie în viața ta?
Îl dorești pentru copii? Multă lume adoptă un pui pentru a-l oferi copiilor să își consume energia, să aibă cu cine să se joace etc dar se uită faptul că acel pui va crește iar copiii își pot schimba atenția foarte ușor și să se plictisească rapid de acel pui. Puiul va crește la mărime de adult în 7-8 luni iar de acolo e o responsabilitate mai mare care va necesita și implicarea unui adult. Animalele de companie sunt o responsabilitate, nu o jucărie. Dacă dorești să îl înveți responsabilitate este ok dar va trebui să asiști copilul și să îi arăți tu cum să se comporte și să aibă grijă de el precum și să supraveghezi atât pentru siguranța copilului cât și a animalului.
Îl dorești pentru distracția personală? Ai văzut prieteni, alte persoane prin parc cum se plimbă și distrează cu animalele de companie sau poate pe internet ai văzut clipuri amuzante și te-ai gândit că poate fi distractiv? Aproape aceeași situație ca la copii, gândește-te că acel animal nu e nici actor nici teleghidat să te distreze mereu. Va aveam tot felul de nevoi de care trebuie să te ocupi.
– Un animal de companie implică un angajament financiar
Fie că discutăm de un pui sau un adult, un animal de companie implică un angajament financiar încă din prima zi. Dacă vrei cu adevărat să ai grijă de acel suflet, va avea nevoie de vaccinuri, carnet de sănătate, deparazitări periodice și bineînțeles, hrană. Nu, nu îl poți hrăni cu mâncarea ta sau resturi!
Pe lângă verificările periodice, se pot îmbolnăvi. Trebuie să fii capabil să îți asumi ca în orice moment, orice s-ar întâmpla îți vei putea asuma responsabilitatea.
– Un animal de companie implică responsabilități pentru mulți ani
Indiferent că discutăm de câini, pisici sau alte animale de companie, acestea pot trăi chiar și 20 de ani dacă nu cumva și mai mult. Gândește-te că timp de 20 de ani va trebui să ai grijă de el. Dacă îți schimbi domiciliul sau chiria sau te muți în altă țară, da, animalul de companie va veni cu tine.
Câinii trebuie plimbați, la primele ore ale dimineții și seara. La pisici trebuie să le cureți nisipul de aproximativ 2 ori pe zi.
Crezi că ești pregătit pentru aceste responsabilități?
– Va trebui să îți asumi răspunderea pentru bunăstarea lui
Unele persoane consideră că dacă au o curte relativ mare este suficient pentru un câine să fie fericit. Pisicile consideră ca e normal să stea pe afară.
Adevărul este că inclusiv animalele de companie pot să se plictisească, să fie triste și să se simtă neglijate.
Un câine degeaba are curte spațioasă dacă nu este implicat în activitate fizică. De aceea și sunt cazuri în care câinii fac necazuri printre flori și prin curte, fiind plictisiți și având energie, dacă nu l-ai băgat în seama va face orice pentru a se simți bine. Trebuie plimbat și epuizat de acea energie pentru a fi relaxat și fericit.
Pisicile sunt mai adaptate pentru mediul exterior dar asta nu înseamnă că sunt în siguranță. Trăim în era vitezei, cu numeroase pericole pe stradă. De la mașini la câini pe stradă care le pot pune viața în pericol. Dacă stai la casă și ai o curte, încearcă să te ocupi și siguranță în așa fel încât pisica ta să beneficieze și de libertate dar să fie și în siguranță. După sterilizare, ocupă-te de curte și găsește modalități să le menții în siguranță: să nu poată fugi pe sub poartă sau gard, iar pentru a stopa fugitul peste, poți instala suporți simpli care să se rotească în momentul în care pisica încearcă sa se prindă de ei.
Dacă stai în apartament, poți fi liniștit! Nu, pisicile de apartament nu sunt nici triste nici nu suferă. Pisicile se adaptează foarte ușor la mediul lor și atât timp cât le oferi hrană, îngrijire și iubire ele vor fi fericite.
Ce trebuie reținut
Ți-am oferit doar câteva aspecte la care să te gândești atunci când consideri că ești pregătit pentru un animal de companie.
Întotdeauna adoptă și nu cumpăra un animal de companie. În acest fel salvezi un suflet.
El va fi un membru al familiei tale și trebuie tratat ca atare. Va avea nevoie de îngrijire și iubire pentru toată viața lui.
Este o bucurie să ai un animal de companie și ele îți oferă atât de mult înapoi. Ele simt când ești trist și îți oferă liniștea și pacea de care ai nevoie. Bucuria lor îți va însenina și ție viața. Dacă iei o decizie în cunoștință de cauză, totul va fi bine!