Deși acest an ne-a încercat mult și vacanțele păreau un vis îndepărtat, iată că lucrurile s-au stabilizat într-o oarecare măsură, cel puțin concediile sunt în plină desfășurare. 

Pentru că și din punct de vedere al sportului și mișcării a fost nevoie de adaptare la situații noi, poate te gândești cum poți face să rămâi activ chiar și în vacanță în așa fel încât să ai parte și de relaxare și de mișcare. 

Îți voi prezenta câteva activități care practic reprezintă un antrenament grozav, deghizat în distracție pe plajă. 

1. Volei pe plajă

Ai văzut în filme, ai văzut și în realitate. Nu ai nevoie de mare lucru, o gașcă de prieteni, o minge și multă voie bună. 

Există plaje unde este montat un fileu specific pentru acest tip de sport, în acest caz mișcarea este mult mai intensă pentru că joci ”pe bune”. Adică sari, alergi, faci mișcări specifice pentru a putea trimite mingea peste fileu. 

În cazul în care nu găsești un teren specific, nu e problemă, poți doar să pasezi mingea și să faci mișcarea atât de intensă pe cât o dorești. 

Cu această activitate ai parte de mișcări pliometrice care îți vor lucra tot corpul combinat cu rezistența de care ai nevoie pentru a face față mai multe minute.

2. Alergatul pe plajă

Dacă tot ești la mare, cu aer curat și sărat, ar fi grozav să îți începi ziua cu o sesiune de alergare pe plajă. 

Dimineața devreme plaja este liberă, aerul este răcoros, este momentul potrivit pentru un antrenament cardio ca să îți pornești corpul. Cu siguranță te vei simți grozav. 

Alege acea porțiune de plajă udă unde nisipul este mai tare pentru a putea avea un ritm potrivit și o biomecanică optimă pentru alergat. 

3. Fotbal

Sportul cel mai apreciat la noi. Ca și la volei, nu ai nevoie decât de o minge și o gașcă de prieteni. Nici măcar de teren nu ai nevoie, dar dacă ai la îndemână e și mai bine. 

Nisipul va face ca fiecare mișcare să fie mult mai dificilă. Vei alerga mai greu, vei dribla mai greu, în acest fel îți vei dezvolta musculatura centrului și mai ales a picioarelor, plus un antrenament cardio grozav.

4. Yoga

Deja știi că yoga este o activitate profundă care îți testează atât limitele fizice dar implică și meditație și crearea unui nivel superior de existență. 

La fel ca în cazul alergatului, să-ți începi ziua cu o sesiune intensă și profundă de yoga în care să ai parte și de meditație este tot ce ai putea avea nevoie. 

Aerul sărat, sunetul valurilor, natura înconjurătoare te va ajuta să ai parte de un antrenament grozav. 

Dacă vei căuta pe internet vei găsi multe videoclipuri cu mișcări necesare.

Ți-am dat un exemplu de 4 activități pe care le poți face cât timp ești în concediu la mare. Aceste activități nu îți vor lua din timpul de concediu, ele sunt integrate în acesta. Practic te distrezi dar te și menții activ și în formă.

Fii atent la încălzire și stretching 

Doar pentru că nu ești în sala de fitness nu înseamnă că trebuie să neglijezi principiile de bază ale unui antrenament sau mișcare intensă. Încălzește-te corespunzător înainte de mișcare și fii atent mereu să nu te accidentezi. 

După mișcare fă stretching pentru a-ți relaxa corpul, ai grijă de fiecare etapă.

Hidratarea este esențială

Indiferent de ce mișcare alegi să efectuezi sau de momentul în care o faci, ai grijă să te hidratezi constant. Chiar și în momentele când doar stai la plajă!

Alege ora potrivită pentru mișcare

Așa cum nici plajă nu ar trebui să faci în orele prânzului când soarele este puternic, ai grijă și cu mișcarea intensă. 

Cel mai bine este să alegi orele dimineții sau după ora 16:00 când deja soarele a mai scăzut din intensitate. 

Un antrenament poate fi simplu și distractiv

Este simplu să rămâi activ și în concediu. Ai aceste exemple dar poți improviza orice care să implice o minge sau mișcări eficiente și simple de efectuat, fără costuri mari. 

Alimentația este și ea importantă 

Dacă planul tău este să rămâi în formă și în vacanță, nu uita și de alimentație. Doar pentru că ești în concediu nu este o scuză să neglijezi corpul tău. 

Îți poți oferi îngăduința de a încerca din bunătățile locale dar nu exagera. Găsești localuri unde se servește mâncare simplă și curată la prețuri potrivite. Doar să îți dorești. 

Așadar, este simplu să fii activ în concediu și să te bucuri totuși de o vacanță așa cum ți-ai dorit. Ai grijă de tine și de sănătatea, indiferent de moment și de locație. 

Informațiile prezentate în acest articol nu trebuie să fie luate ca sfaturi medicale. Informațiile prezentate în acest articol sunt doar în scop informațional și educațional. Consultă un medic înainte de orice decizie care poate avea impact asupra sănătății tale!

Radu Valeriu Telcian