A călători este una dintre cele mai mari bucuri pe care un om le poate avea. Dacă o faci cum trebuie, atunci când călătorești vei învăța lucruri noi, îți vei găsi liniștea interioară și cu siguranță te vei dezvolta ca om, spre bine. 

România este un sanctuar de frumusețe naturală sălbatică

Dincolo de stațiunile frumoase pe care țara noastră chiar le are, la munte sau la mare, România este cunoscută pentru natura sa neîmblânzită. Există zone absolut superbe, demne de poze de pus peste tot pe internet și nu numai. 

Pentru multe persoane este mai interesant să descoperi aceste zone, să simți andrenalina și bucuria de a urca pe munte până ajungi în vârf și să admiri frumusețea unui peisaj de poveste. 

Anca Boloș este o persoană pasionată de drumeții și călătorii în natură

Anca este o persoană aventuroasă, căreia îi plac drumețiile și care a avut plăcerea de a descoperi astfel de zone deosebite, în care natura a realizat o creație ce îți taie respirația. 

Știind de această pasiune am hotărât să discutăm despre ultima ei aventură, pentru a promova aceste zone speciale. 

R.T: Bună, Anca! Este o plăcere să aflu informații despre călătorii în natură de la un om atât de pasionat. Spune-mi cum a fost ultima ta călătorie? 

A.B: Salut, Radu! Mă bucur și eu să împărtășesc această pasiune pentru drumeții, natură și locuri frumoase de vizitat în țara noastră. Parcul Național Cheile Nerei Beușnița, este o arie protejată de interes național, situat în județul Caras-Severin. Cheile Nerei sunt cele mai lungi chei din România, se întind pe o suprafață de aproximativ 22 de km. Zona te lasă fără cuvinte, este un loc în care te deconectezi și te încarci cu energia naturii!

R.T: Cum ai aflat de această zonă? 

A.B: Am aflat acum câțiva ani de la diverse cunoștințe, care după ce au vizitat zona, au recomandat-o cu mult entuziasm, la fel cum fac și eu acum.

R.T: A fost dificil să ajungi în această zonă?

A.B: Nu este dificil de ajuns, însă drumul până acolo nu este foarte bun și este recomandat să vă interesați care ar fi ruta optimă înainte de plecare, în funcție de punctul de pornire al fiecăruia, eventual de pe internet sau de la alte cunoștințe care au fost recent în acea zonă.

R.T: Ce locații speciale ai descoperit?

A.B: Traseul l-am împărțit în două zile.

Ziua 1- 25 km parcurși – Plecare de la cazare din Sasca Română- La Tunele- Podul Bei- Cascada La Văioaga- Lacul Ochiul Beiului- Cascadele Beușnița- retur la cazare.

Ziua 2- 15 km parcurși cu diferență de nivel, pentru a vedea Lacul Dracului, cel mai mare lac carstic din România, 13 metri adâncime. Plecare din Poiana Logor și retur. 

În zonă se mai poate vizita și cunoscuta Cascada Bigăr.

R.T: Observ că sunt un număr mare de kilometri parcurși, pentru cei care doresc să facă asta, ar fi bine să-și pregătească rezistența fizică puțin. 

A.B: Pentru traseul din ziua 1, sunt un număr mare de kilometri parcurși, pentru că eu am început traseul pe jos de la cazare, însă se poate merge cu mașina fie până la Podul Bei și de acolo pe jos spre cele mai importante obiective, fie până la Păstrăvărie, unde este o zona de campare și un local unde se poate servi masa. Porțiunea de drum de la Podul Bei până la Păstrăvărie este neasfaltată, aproximativ 3 km, însă multe mașini au parcurs-o. Primul obiectiv, Cascada La Văioaga se afla în această porțiune, înainte de Păstrăvărie, însă nu se poate rata, pentru că există un indicator pe partea dreapta a drumului. Următorul obiectiv este Lacul Ochiul Beiului, la aproximativ o oră de la Păstrăvărie, traseul continuând aproximativ 20 de minute până la cea mai mare dintre cascadele Beușnița. Vizitarea acestor obiective aș putea spune că este ca o plimbare ușoară prin pădure, pe marginea Nerei și nu necesită un echipament special. De la Podul Bei se poate merge și pe traseul spre La Tunele, care este într-o altă direcție față de obiectivele menționate mai sus, însă merită făcut, deoarece oferă priveliști frumoase de la înălțime.

Traseul din ziua 2, pentru a vizita Lacul Dracului, este mai dificil și se află în partea opusă, poate majoritatea nici nu-l mai viziteaza tocmai din acest motiv, nefiind grupat cu celelalte. Pentru acest traseu am folosit tricou tehnic cu uscare rapidă și cel mai important, pantofi de drumeție cu aderență bună. Ideal este să fie și impermeabili, să conțină acea membrană GORE-TEX. Pantofii sport de alergare sau cei folosiți în sala de fitness nu sunt recomandați, pentru că nu au talpa atât de aderentă și nu prea vor face față coborârii mai abrupte până la lac.

R.T: Ai nevoie de echipament special pentru această zonă? 

A.B: Pentru ziua 1 nu este nevoie, pentru ziua 2, pentru a vizita Lacul Dracului, este nevoie.

R.T: Ce ți-a plăcut cel mai mult din zonă? Ce trebuie neapărat să vizitezi în această zonă? 

A.B: Mi-au plăcut toate obiectivele, fiecare cu frumusețea și unicitatea ei, însă este o diferență între ele: cele 3 obiective grupate, Cascada La Văioaga, Lacul Ochiul Beiului și Cascadele Beușnița sunt mult mai vizitate, mai accesibile, nu prea ai parte de intimitate și liniște pe traseu, în schimb Lacul Dracului, este un loc mai intim, mai liniștit, l-aș descrie ca fiind un lac singur în pădure care își așteaptă vizitatorii.

R.T: Ce costuri implică o astfel de drumetie?

A.B: În cazul meu, costul a fost de aproximativ 250 de lei, acesta include: costul de transport, cazare o noapte la o pensiune din Sasca Română cu mic dejun și cină. Costul diferă în funcție de zona de plecare a fiecăruia, numărul de persoane, numărul de zile etc. Concluzia este că se pot vizita multe zone frumoase fără costuri mari.

R.T: Care sunt planurile pentru următoarea drumeție? 

A.B: Înainte de această întrebare, aș vrea să mai adaug o recomandare: să se viziteze zona în lunile de primăvară, cât este încă un debit mai mare de apă. Eu am vizitat zona la începutul lunii iunie, iar una din cascadele Beușnița era secată. 

Un alt aspect este să nu se abată de la traseu, deoarece sunt vipere în zonă.

Despre frumusețea locului și a culorii apei se poate vedea din poze și chiar așa arată și în realitate😀. 

Următoarea drumeție va fi pe Vf. Parângu Mare situat la o altitudine de 2519 m, este al 4-lea vârf ca înălțime din țara noastră. Mi-am setat ca obiectiv să vizitez obligatoriu măcar top 5 varfuri ca înălțime din România. Punctul de pornire pe traseu va fi de pe Transalpina, cea mai înaltă șosea de la noi, având punctul cel mai înalt în Pasul Urdele, la 2.145 m. Traseul de creastă va fi de aproximativ 10 ore jumătate, dificultate medie, cu peisaje absolut superbe, dacă vremea va permite și nu va fi prea multă ceață pe traseu. Cazare va fi în stațiunea Parang, la 15 km de orașul Petroșani.

R.T: Anca, ești o inspirație pentru persoanele care doresc să facă mișcare în natură și mai ales să descopere frumusețile naturale din țara noastră. Îți mulțumesc că ai împărtășit câteva trăiri din această drumeție. Ne vom auzi și pe viitor să ne prezinți pe unde ai mai fost și ce zone superbe ai mai vizitat! 

Călătorește să înveți, să te descoperi și să te reconectezi cu natura

Iată o zonă absolut superbă care trebuie văzută măcar o dată în viață. Atunci când călătorești, fă-o să înveți ceva din experiență, să te bucuri de relaxare, liniște și pace și la o astfel de drumeție, să te reconectezi cu natura. 

Lasă agitația orașului și descoperă frumusețile naturale ale României. 

România este o țară superbă, binecuvântată cu numeroase zone speciale, apreciate la nivel internațional. 

Costurile depind de tine dar după cum vezi, pot fi mici în raport ceea ce vei descoperi. 

Respectă natura și fii civilizat

Este o recomandare încadrată la normalitate. Atunci când mergi în natură, ești un vizitator. Fii civilizat, nu arunca gunoaie oriunde și lasă natura să își vadă de treaba ei. Natura te primește cu drag în ”casa” ei, tu trebuie să o respecți și să ai grijă de ea! 

Oriunde vei călători, este important ca după acea experiență să progresezi din cât mai multe puncte de vedere posibile.