Pentru că multă lume mă întreabă rețetele pentru mâncărurile postate de mine pe canalele de social media, iată că am făcut o rubrică specială pentru a vă ajuta. Mă bucur să văd că vă fac poftă rețetele pe care le postez și aștept feedback de la voi.

Prima rețetă este una relativ simplă și în același timp delicioasă!

Ingrediente:
  • dovlecei mai lungi- 4 bucăți
  • ceapă roșie- 2 bucăți mari
  • orez bob mare
  • frunze de țelină și mărar
  • sare, piper
  • borș
  • burger/ ”carne” măcinată vegană- 3 bucăți sau 1 caserolă
Pentru sos
  • făină simplă
  • apă
  • iaurt
  • ciuperci
  • lămâie- după gust
  • usturoi- 1 cățel

Rețeta

Se iau 4 dovlecei mai lungi și se taie în jumătate pe lățime pentru a obține 2 bucăți. Se scoate miezul de la fiecare jumătate cu o linguriță pentru a se crea o „cupă” în care se poate pune umplutura.

Umplutura

Se taie ceapa mărunt. Se spală orezul (1 cană) în 2-3 ape. Se călește ceapa la care se adaugă și puțină boia pentru culoare și gust după care se adaugă și orezul la călit peste ceapă. Se scoate tigaia de pe foc și se lasă puțin la răcit.

Într-un alt vas se pun burgerii sfărmați sau ”carnea” măcinată vegană, peste care se toarnă preparatul de mai devreme de ceapă și orez din tigaie. Se taie mărunt frunze de țelină și mărar, se condimentează cu sare, piper (”vegeta” sau orice condimente vă plac, după gust). Se amestecă împreună pentru a obține umplutura.

Se umple fiecare dovlecel cu umplutura obținută mai devreme.

Se pun dovleceii umpluți într-o tavă sau cratiță potrivită încât dovleceii să stea ”în picioare” cu umplutura în sus. Se pun la fiert cu apă în care se pune puțin borș pentru un gust ușor acrișor.

Se lasă la fiert până când dovleceii s-au înmuiat și orezul este fiert.

Sos

Se taie ciupercile fâșii subțiri pentru a fi pregătite. Se călește într-o tigaie un usturoi răzuit. Se pun 1-2 lingurițe de făină simplă și se adaugă apă și se amestecă până când are consistența dorită. Se taie ciupercile. Se adaugă iaurtul vegan și zeama de lămâie după gust și consistență.

Final

După ce dovleceii au fiert se toarnă sosul deja creat separat în tava sau cratița peste dovlecei. Nu vă speriați dacă încă mai există apă alături de dovlecei.

Se mai lasă puțin pe foc pentru a se prinde bine toate aromele.

Cantitățile sunt relative după cum puteți vedea. Vă mărturisesc că nu pregătisem această rețetă cu gândul că va fi împărtășită cu exactitate așadar totul ține și de voi.

Jucați-vă cu aromele, ingredientele până când obțineți ceva care să fie pe gustul vostru.

Sper să vă placă și aștept feedback de la voi pe pagina mea de Facebook Radu Telcian.

Poftă bună!