Trăim în era vitezei în care putem găsi scuze ușoare pentru lipsa de mișcare. Un job obositor, alte activități pe care le punem înainte iar mișcarea la sală sau la o clasă de aerobic rămâne în urmă. 

Totuși, multe persoane au un cățel în viața lor, asta poate fiind și una dintre scuze pentru lipsa de mișcare: ”trebuie să plimb cățelul și nu mai am timp”. 

Dar cum ți s-ar părea dacă ți-aș spune că poți să faci un antrenament eficient atunci când ieși la plimbare alături de cățelul tău?

Cățelul tău poate fi un partener de antrenament grozav

Ești plecat toată ziua și în sfârșit cățelul tău are parte de compania ta. El nu dorește decât să fie lângă tine și să fie implicat în orice faci tu. Pe lângă asta, are acumulată multă energie după o zi de stat și mâncat, evident în funcție și de rasă. 

Nu e greu de imaginat câteva mișcări sau activități pe care le poți face în timp ce sunteți la plimbare și în care să fie implicat chiar și cățelul tău.

Exemple de exerciții de fitness când plimbi cățelul

Înainte de toate e bine să îți alegi o zonă mai bună, de genul unui parc, unde să ai și spații mari, libere dar și trepte. Vei vedea de ce.

  1. Sprinturi

Pare evident că printre primele exerciții, alergatul și sprinturile sunt la îndemână. Te încălzești bine, vă alegeți ruta potrivită și start. Combină un exercițiu de cardio simplu cu mișcări explozive de sprinturi. Cățelul tău cu siguranță se va bucura, el o privește ca pe o joacă și se bucură să își consume energia alături de tine. 

  1. Urcări pe trepte

Pentru că ți-ai ales o zonă de parc unde cu siguranță vei găsi și un set de trepte, utilizează-le la maxim! Efectuează sprinturi rapide cu genunchii ridicați și coborâri controlate. Folosește-ți mușchii în toate mișcările. Diversifică! Poți să faci sărituri cu încheiere în genuflexiune, poți face fandări, folosește treptele în folosul tău. Cățelul tău îți va fi și el alături, urcând și coborând cu tine. 

  1. Aruncarea mingii pentru aport

Aici e practic o mișcare specială pentru prietenul tău patruped. Ia o minge de tenis sau de aceeași mărime, poziționează-te corect și fă o mișcare bine controlată și efectuată în care arunci mingea cățelului tău. Tu îți miști corpul utilizând mușchii dorsali, ai umărului, centrului, îți îmbunătățești mobilitatea și flexibilitatea iar cățelul tău va fi atât de bucuros, considerând că totul este pentru beneficiul lui. Nu arunca mingea prea departe pentru a nu trece mult timp între aruncări și cățelul tău să fie epuizat prea repede din cauza distanței mari de alergare.

Diversifică! Poți arunca mingea de la nivelul umărului, de la nivelul șoldului, poți schimba mingea cu un disc, ai diverse posibilități de a implica grupe diferite de mușchi. 

  1. Genuflexiuni

Exercițiu excelent pentru trenul inferior și centru. Imaginează-ți cățelu lângă tine, tu ai o gustare sau mingea într-o mână. Cobori în genuflexiune, el e pregătit pentru gustare, te ridici, iar el, provocat fiind, sare după gustare. Veți avea amândoi parte de un exercițiu excelent. 

Sau o altă variantă, ai o sfoară, el o prinde de un capăt și tu de celălalt și în timp ce el se va bucura să tragă energic de sfoară tu poți coborî în genuflexiune și să menții acea poziție câteva secunde după care te ridici și repeți. 

Iată câteva exemple de cât de ușor este să faci mișcare în orice împrejurare, chiar și când ieși la plimbare alături de câinele tău. 

Ieșirea de seară nu trebuie să fie o plimbare plictisitoare și fără vlagă până la colțul blocului, implică patrupedul tău în mișcarea ta. 

Fii atent la nevoile de mișcare ale câinelui

În funcție de talia, vârsta, rasa câinelui tău, ai grijă atunci când vrei să te antrenezi cu el. Chiar dacă tu ești dispus la un efort suplimentar el poate nu face față. 

Pentru căței, așa cum este și pentru tine, este esențial să aibă parte de mișcare pentru a-și consuma toată energia suplimentară și pentru a-și menține sănătatea. 

Ai grijă la hidratare

Ca în orice antrenament eficient, ai grijă că te hidratezi corespunzător și bineînțeles, ai grijă și de hidratarea cățelului tău.

Nu uita de stretchingul de după antrenament

Ai făcut încălzirea potrivită înainte iar după antrenament, merge bine un stretching. 

Acum nu mai ai scuze să nu faci mișcare

Uite că scuza cu ”trebuie să plimb cățelul și nu am timp” nu mai este valabilă. Ți-am arătat doar câteva exemple pentru a te porni.

Poți să diversifici, poți să schimbi, ai o multitudine mișcări și exerciții pe care le poți executa într-un antrenament rapid în timp ce ieși la plimbare alături de câine. 

Veți fi amandoi bucuroși de timpul distractiv și eficient petrecut împreună. 

Radu Valeriu Telcian