Industria de fitness a explodat în ultimii ani, atât la nivel mondial cât și în România. Acest fapt este un lucru îmbucurător dacă e să ne gândim că tot mai multă lume este interesată de sport, mișcare și sănătate.
Față de anii 90 și chiar 2000 când găseai informații doar prin reviste celebre de specialitate, în prezent găsești sute poate chiar mii de videoclipuri online și tot la fel de multe articole pe diferite subiecte.
În acest sens nu este de mirare că sălile sunt tot mai mult pline de persoane care se autointitulează antrenori personali și care oferă sfaturi și pregătire unor începători, care poate nu reușesc să facă diferența în timp util dintre un profesionist și un simplu pasionat.
În rândurile de mai jos am să îți ofer câteva puncte la care să acorzi atenție atunci când începi o colaborare cu un ”antrenor personal” pentru a te asigura că ai ales persoana potrivită și vei culege beneficii pentru sănătatea ta și nu îți vei face mai mult rău.
1. Verifică pregătirea și certificarea persoanei
În primul rând vreau să precizez că pentru mine termenii de ”antrenor personal” și ”instructor de fitness” sunt diferiți! Pentru mine un antrenor personal te pregătește pentru o competiție sportivă sau un scop aparte: o cursă, un maraton, competiție de culturism etc. În timp ce un instructor de fitness îți oferă susținerea necesară pentru a-ți îndeplini scopul personal pentru o sănătate îmbunătățită: slăbit, creștere de masă musculară, mobilitate, flexibilitate etc.
Cei doi evident că se pot intercala, un instructor de fitness poate pregăti și el un sportiv pentru o competiție specifică sau un antrenor personal se poate ocupa de persoane amatoare de mișcare și sport. Totul ține de moment și de acțiune dar ca antrenor personal ai nevoie de o serie de cunoștințe exacte pentru a știi ce faci.
Mulți instructori de fitness se autointitulează ”antrenori personali” pentru că se ocupă ”personal” de o persoană deci antrenează un amator, la modul personal. Pentru mine nu este în regulă acest termen.
Înainte să începi o colaborare este bine să verifici ce pregătire are persoana respectivă: o certificare de instructor de fitness, facultatea de educație fizică și sport, facultatea de medicină chiar. În mod normal nici nu poți profesa fără o pregătire recunoscută legal.
Există și posibilitatea unor sportivi de performanță care au experiența necesară și astfel le sunt recunoscute calitățile care pot fi dovedite prin certificări.
2. Întreabă mereu ”de ce?”
Nu tot timpul o certificare arată și nivelul de pregătire a unui instructor de fitness sau antrenor personal. Am observat în multe cazuri că cel mai simplu să îți dai seama de cunoștințele acelei persoane este să întrebi până la final ”de ce?”. Dacă îți spune să ai o anumită priză- ”de ce?”, dacă îți spune să faci un anumit număr de repetări- ”de ce?”, dacă îți dă sfaturi de alimentație sau suplimente-”de ce?”, dacă îți spune să dai cu capul de pereți- ”de ce?”. Un profesionist îți va explica motivul, oferind argumente științifice, anatomice, corecte și adevărate. Un amator se va sătura de întrebare și îți va răspunde fie prin ”că așa e bine”, ”așa trebuie, așa crești/ slăbești/ arzi calorii etc” sau, cel mai categoric ”că așa zic eu”.
Așa poți verifica și tu acuratețea informațiilor pe care le primești.
3. Comunicarea este foarte importantă
Poți să ai o persoană pregătită, pricepută, cu toate informațiile dacă nu știe să ți le transmită într-un mod eficient. Pentru un instructor de fitness sau antrenor personal este deosebit de importantă comunicarea.
Trebuie să știe să te motiveze atunci când simți că nu mai poți, trebuie să știe să îți comunice informațiile în mod eficient fără să te plictisească (nu toți vor lectii de biologie la sală) și trebuie să știe când să asculte și informațiile primite de la tine (oboseală, durere etc)
4. Urmărește interesul general față de tine atunci când vă antrenați
Ți-ai ales instructorul, ai plătit orele de antrenamente în avans, acum e ziua cea mare. Primești instrucțiunile iar în timp ce execuți, observi că instructorul tău verifică telefonul, se uită la ceas încontinuu, se uită la televizor și ocazional mai îți strigă câte un ”hai hai”. Cum te-ai simți?
Dacă este momentul de antrenament, instructorul trebuie să fie alături de tine. Nu suntem absurzi, dar cum poți oferi rezultate și sănătate unui om fără să fii atent la el? Cum observi probleme posturale, de execuție, lipsuri și plusuri? Răspuns: nu poți!
5. Treci peste prejudecăți
În ultima vreme sunt tot mai puține prejudecăți în sala de sport, să spun așa, dar totuși merită menționat acest subiect.
Mulți bărbați tind să aleagă instructori de sex masculin iar femeile, deși se pot simți mai confortabil cu un instructor de sex feminin, tind și ele să meargă tot la un bărbat deoarece îl consideră mai bine pregătit.
Treceți peste astfel de gândiri și alegeți persoana potrivită indiferent de sex. Sunt foarte multe femei care pregătesc sportivi de performanță și au rezultate. Sexul instructorului nu ar trebui să fie un criteriu de selecție atunci când îți alegi instructorul!
6. În cele din urmă, contează și chimia dintre instructor și instruit
Chiar dacă toate cele de mai sus sunt top, contează foarte mult și chimia pe care o ai cu instructorul tău. Uneori poate chiar nu este o potrivire. Dacă crezi că poți trece peste starea pe care o simți, deoarece știi că este un profesionist, este perfect. Dacă nu, poate fi dificil să te concentrezi pe antrenament dacă te simți mereu stânjenit.
7. A trecut mult timp și nu ai rezultate
Dacă a trecut deja mult timp de când te antrenezi, ai plătit bani peste bani și nimic…e cazul să te gândești de ce?
Nu te aștepta la rezultate peste noapte! Un instructor priceput știe și îți va spune că nu vei ajunge la rezultat în câteva zile, dar ceva progres trebuie să vezi. Un instructor de fitness pasionat se va bucura de rezultatele tale nu doar de banii pe care i-ai plătit pe ședință!
Acestea sunt câteva chestiuni la care eu zic că ar trebui să ai grijă atunci când ai hotărât să începi antrenamentele cu un instructor personal.
Fii foarte atent și mereu chestionează totul
Dacă accepți totul doar pentru că așa a spus instructorul, riști să ajungi în postura în care ai probleme și nu știi de ce.
Am avut cazuri de persoane pe care le-am instruit corect și ei ajungeau să chestioneze metoda corectă deoarece alt instructor nu le-a arătat așa.
Trebuie promovate informațiile și metodele corecte și nu ”broscience”, nu doar că sunt metode ”clasice” pe care le făcea nu știu care culturist celebru.
Mă bucură mult că tot mai multă lume alege să intre în acest domeniu atât de frumos. Este loc pentru toată lumea și sunt de părere că sita cerne mereu iar cei mediocri ajung în cele din urmă să renunțe.
Aveți grijă de sănătatea voastră și mult succes!
Radu Valeriu Telcian
Informațiile prezentate în acest articol nu trebuie să fie luate ca sfaturi medicale. Informațiile prezentate în acest articol sunt doar în scop informațional și educațional. Consultă un medic înainte de orice decizie care poate avea impact asupra sănătății tale!